streamup
Ιντερνετικό ραδιόφωνο από €2,95

Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

Αισιόδοξη η Παγκόσμια Σύνοδος για το μέλλον του ψηφιακού ραδιοφώνου

Η κατάμεστη αίθουσα συνεδριάσεων της EBU για την Σύνοδο Ψηφιακού Ραδιοφώνου 2014 (10-14 Φεβρουαρίου) ήταν μια σαφής ένδειξη της αυξανόμενης αισιοδοξίας γύρω από το ψηφιακό ραδιόφωνο σε όλη την Ευρώπη. Η δημόσια συζήτηση έχει ξεπεράσει σε μεγάλο βαθμό ζητήματα όπως ποια πρότυπα μετάδοσης πρέπει να χρησιμοποιηθούν. Τα καυτά θέματα αφορούν πλέον στρατηγικές για το σχεδιασμό της ψηφιακής μετάβασης, την ανάγκη για συνεργασία με τη βιομηχανία, τη σημασία των πολυμέσων στο αυτοκίνητο, και η άλωση της αγοράς.
Ένα από τα βασικά συμπεράσματα ήταν η συμφωνία για την επίτευξη 50% ψηφιακού ακροατηρίου, ως κρίσιμο όριο για τις χώρες που αναπτύσσουν σχέδια για κατάργηση των αναλογικών FM. Στη Νορβηγία, τη Δανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, θα πρέπει να δοθεί το πράσινο φως για switch-off μόνον όταν τουλάχιστον το 50% της ακρόασης γίνεται ψηφιακά (με παραλλαγές σχετικά με τον τρόπο που αυτό έχει οριστεί). Παρ' όλα αυτά, τόσο στη Νορβηγία (2017) και τη Δανία (2019), έχουν ανακοινώσει ημερομηνίες-στόχους ήδη, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ελβετία έχουν εργαστεί για να θέσουν τις προϋποθέσεις, ενώ δεν έχει ακόμα δοθεί μια σαφής ημερομηνία .

Συνεργασία με τον εχθρό
Ανεξάρτητα από το αν το switch-off των FM είναι στην ημερήσια διάταξη, υπήρξε γενική συμφωνία ότι το επιτυχημένο λανσάρισμα του ψηφιακού ραδιοφώνου απαιτεί πραγματική διακρατική συνεργασία με τη βιομηχανία. Η Διευθύντρια Μέσων της EBU Annika Nyberg Frankenhauser τόνισε την ανάγκη οι δημόσιοι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς να ενώσουν τις δυνάμεις τους με «τον εχθρό», λέγοντας ότι οι δημόσιοι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς πρέπει να εξασφαλίζουν ότι οι εμπορικοί ανταγωνιστές τους βρίσκονται πλήρως στο ίδιο σκάφος .
Μια άποψη από τον Φιλ Stuchfield της εταιρίας Jaguar & Land Rover ήταν μια ευπρόσδεκτη προσθήκη στο πρόγραμμα. Επανέλαβε τη συνεχιζόμενη σημασία του ραδιοφώνου στο αυτοκίνητο -η ακρόαση ραδιοφωνικών εκπομπών αντιπροσωπεύει το διπλάσιο του χρόνου των άλλων πηγών (iPod, CD, κλπ )- και είπε ότι η βιομηχανία του αυτοκινήτου χρειάζεται λύσεις που θα προσφέρουν μια ευρεία επιλογή υπηρεσιών και μπορούν να αναπτυχθεί σε μια παγκόσμια βάση. Επεσήμανε ότι το software-defined radio έχει τη δυνατότητα να λύσει πολλά προβλήματα, αλλά είπε ότι πρέπει ακόμη να γίνει πολλή δουλειά.
O Per Borgå της εταιρίας Teracom παρουσίασε τα αποτελέσματα μιας μελέτης που διεξήχθη στη Σουηδία, οδηγώντας στο οριστικό συμπέρασμα ότι τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας δεν είναι η λύση για το μέλλον της διανομής ραδιοφωνικού προγράμματος. Οι τεράστιες ποσότητες δεδομένων, το υψηλό κόστος και η δυσκολία για την παροχή καθολικής κάλυψης σημαίνει ότι eMBMS δεν προσφέρει μια ρεαλιστική εναλλακτική λύση για την επίγεια μετάδοση. Και, όπως είπε, νέες τεχνολογίες είναι απίθανο να αλλάξουν αυτό το συμπέρασμα .
Άλωση των Smartphone
Μια εξαιρετική είδηση ήρθε στο τέλος της ημέρας, όταν ο πρόεδρος του RadioDNS Nick Piggott ανακοίνωσε ότι η Samsung έχει κυκλοφορήσει μια σειρά από μοντέλα smartphone που ενσωματώνουν το υβριδικό ραδιόφωνο RadioDNS ως πρότυπο. Σε αυτή την περίπτωση το στοιχείο εκπομπής είναι FM, αλλά δείχνει σαφή βούληση εκ μέρους των κατασκευαστών τηλεφώνων να αγκαλιάσουν μια νέα προσέγγιση για το ραδιόφωνο στο μέλλον. Το Διεθνές Πρότζεκτ Ραδιοφώνου σε Smartphone και η εκστρατεία Euro-Chip, και τα δυο υποστηριζόμενα από την EBU, θα ενισχύσουν η δυναμική αυτή.
Πηγή: EBU - radiofono.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου