streamup
Ιντερνετικό ραδιόφωνο από €2,95

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Μέχρι τα Βαλκάνια εκπέμπει η ΕΡΑ Ρόδου!

Χρησιμοποιεί τώρα την συχνότητα της Φωνής της Αμερικής. Πολύτιμη συχνότητα σε καιρό κρίσης και ειδικά για παραμεθόριο περιοχή


Αναβαθμίσθηκε η εμβέλεια της Ελληνικής Ραδιοφωνίας στη Ρόδο (ΕΡΑ), ενώ βελτιώθηκε και η ευκρίνεια της. Συγκεκριμένα ο πομπός μεσαίων κυμάτων της ΕΡΑ Ρόδου εκπέμπει πλέον σε νέα συχνότητα, καθώς στα τέλη Δεκέμβρη μετακινήθηκε... από την συχνότητα των 1494 KHz στους 1260. Η νέα συχνότητα είναι εξαιρετικά καθαρή από πλευράς παρεμβολών. Το σήμα του πομπού κατά τη διάρκεια της μέρας φτάνει μέχρι την Κρήτη, ενώ τις βραδινές ώρες καλύπτει πλέον άνετα και τη Βόρεια Ελλάδα, καθώς και μεγάλη περιοχή των Βαλκανίων.

 Για την ιστορία πρέπει να σημειωθεί ότι η συχνότητα των 1260 χρησιμοποιούνταν μέχρι προσφάτως από τη Φωνή της Αμερικής. To 1952 ξεκίνησε να αναμεταδίδει τα αραβόφωνα, τουρκόφωνα και αγγλόφωνα προγράμματά της προς την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.
Η εκπομπή γίνονταν από το πλοίο «Κούριερ» στα ανοιχτά της Ρόδου, έχοντας κρεμάσει την κεραία πάνω σε μπαλόνια από ήλιον, ενώ το 1964 κατασκευάστηκε ο πομπός στο έδαφος του νησιού. Η Φωνή της Αμερικής είχε δώσει για 60 χρόνια εξαιρετική σημασία στη συγκεκριμένη συχνότητα, καθώς αναμετέδιδε το πρόγραμμά της με έναν πανίσχυρο πομπό A.M. ισχύος 500 KW, ενώ το 1977 έγινε ο πρώτος σταθμός που τροφοδοτούνταν δορυφορικά από τα κεντρικά στούντιο στην Ουάσινγκτον.
Επίσης το πρώτο πρόγραμμα της Ε.ΡΑ αναμεταδίδονταν για τρεις ώρες καθημερινά (12.00 έως 15.00) από την συγκεκριμένη συχνότητα.
Επισημαίνεται ότι η συχνότητα των μεσαίων κυμάτων στην οποία εκπέμπει ο Ραδιοφωνικός σταθμός Ρόδου, είναι πολύτιμη ακόμη και για εθνικούς λόγους, διότι σε περίπτωση οποιασδήποτε κρίσης, είναι η μοναδική που δεν πρόκειται να «καταρρεύσει», οπότε θα είναι το μόνο μέσω επικοινωνίας με τον κόσμο, για πολλές και κυριολεκτικά πολύτιμες χρήσεις, στην ευαίσθητη ακριτική περιοχή μας.
Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που η ΕΡΑ Ρόδου, εξαιρέθηκε από τις συγχωνεύσεις κρατικών ραδιοφωνικών σταθμών που έγιναν πριν λίγα χρόνια.

Πηγή: radiofono.gr

1 σχόλιο:

  1. http://www.2shared.com/document/bE-fJeli/CONTROL_REPORT_AM_FM_ATHENS.html σε αυτό το λινκ θα βρείτε μια σχετικά πλήρη λίστα 90 σταθμών που ακούγονται στα μεσαίά κύματα στην Αθήνα, μεταξύ των οποίων και η πανίσχυρη ΕΡΑ ΡΟΔΟΥ. Δημοσιεύστε την παντού για τους έλληνες Ελλάδας και εξωτερικού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή